Contact? support@zzpfact-software.nl

Gratis: 10 factuurprogramma’s voor ZZP-ers

Door ZZPfact September 13, 2017

10 gratis factuurprogramma's

In dit artikel vindt je een overzicht van 10 gratis factuurprogramma’s voor ZZP-ers. We hebben ervoor gekozen alleen Nederlandse factuurprogramma’s In de lijst op te nemen. Dat zijn namelijk programma’s waarbij je er vanuit mag gaan dat ze aan de eisen voldoen die de Nederlandse Belastingdienst stelt.

Factuurprogramma’s in de cloud of op de desktop

Tegenwoordig zie je veel factuurprogramma’s voor ZZP-ers die helemaal online werken. Factureren in de cloud dus. Daartegenover kun je natuurlijk ook factureren op de desktop, bijvoorbeeld via een Windows applicatie. In ons overzicht komen 2 desktop applicatie voor, Microsoft Excel en ZZPfact. In de veronderstelling dat de meeste mensen Excel wel op hun PC hebben staan dachten we dat het gerechtvaardigd is, deze toch op te nemen in de lijst. ZZPfact is het gratis en de uitgebreide Pro versie is het goedkoopste factuurprogramma in de lijst.

Cloud of toch niet?

Het voordeel van factureren in de cloud is dat je overal en altijd bij je facturen kunt. Mits je natuurlijk beschikt over een internetverbinding. Ondanks het feit dat cloudtoepassingen populair zijn kleven er ook nadelen aan. Geen van de hieronder getoond cloud-factuurprogramma’s is echt gratis. Groei je als bedrijf, dan zul je in veel gevallen over moeten stappen naar een betaald abonnement. Bevallen de kosten je niet, dan kun je niet 1-2-3 overstappen naar een ander factuurprogramma. Het exporteren en importeren van jouw data wordt niet altijd even goed gefaciliteerd. In dat soort gevallen veel gedoe dus. Daarnaast zul je moeten blijven betalen om bij je data te kunnen.

Wat je ook niet moet vergeten is dat bij het afsluiten van een betaald abonnement de teller begint te lopen. Je betaald geen eenmalig bedrag maar zit echt vast aan maandelijks terugkerende kosten. Een paar jaar factureren in de cloud kan dus best in de papieren lopen. Dat je maandelijks terugkerende kosten hebt is natuurlijk ook wel logisch. De clouddienst heeft hostingkosten en onderhoudskosten aan het platform. In tegenstelling tot een desktopoplossing, moet alle benodigde rekenkracht en opslagcapaciteit door clouddienst worden gefaciliteerd.

Dan maar desktop?

Als de financiële kant een mindere rol speelt en de online beschikbaarheid belangrijk is, dan kun je kiezen voor een cloud-oplossing. Veel ZZP-ers moeten echter op de kleintjes letten, zeker als je net bent begonnen. Ondanks het feit dat het dan aantrekkelijk lijkt om voor een gratis clouddienst te gaan, is het op de lange termijn verstandiger voor een desktop applicatie te kiezen. Bij de meeste desktop factuurprogramma’s betaal je eenmalig de aanschafprijs en ben je klaar. Groot voordeel is dat je altijd bij de data kunt. Daarbij is de kwaliteit van desktopapplicaties ronduit goed te noemen. Verder hoef je hoef niet te blijven betalen om het programma te kunnen blijven gebruiken. Wel is het zo dat als je de laatste updates van de software wilt blijven ontvangen dat je een verlenging van je licentie moet aanschaffen. Niemand kan je trouwens tegenhouden gewoon geen upgradelicentie aan te schaffen. Als, per slot van rekening, de functionaliteit van het factuurprogramma je bevalt, dan is het updaten niet nodig.

De vergelijking van gratis factuurprogramma’s

We hebben de factuurprogramma’s vergeleken op basis van een aantal criteria. Dat zijn:

 • Beperkingen – De meeste factuurprogramma’s hebben gebruiksbeperkingen. Bijvoorbeeld het maximum aantal facturen, offertes of klanten.
 • Offertes – Kunnen er offertes worden gemaakt.
 • Herinneringen – Kunnen er herinneringen worden verstuurd voor facturen die nog niet zijn betaald.
 • Herhaalfacturen – Kunnen er periodiek facturen worden gemaakt die bijvoorbeeld elke week, elke maand of elk jaar kunnen worden herhaald.
 • Aanpasbaarheid Factuurlayout – In hoeverre is de layout van de factuur aan te passen.
  • Volledig – Hiermee bedoelen we dat elk onderdeel van de factuur kan worden aangepast. Onderdeel kunnen op alle manieren worden verwijderd, verplaatst en toegevoegd.
  • Gedeeltelijk – Alleen bepaalde onderdelen van de factuur kunnen worden aangepast.
 • Facturen e-mailen – Facturen kunnen per mail worden verzonden.
 • Artikelbeheer – Producten en diensten apart worden beheerd. Namen en prijzen van producten vooraf bepalen zodat een factuur sneller kan worden opgesteld.
 • Klantbeheer – Kunnen de klanten apart worden beheerd. Klantgegevens vooraf opgegeven zodat een factuur sneller kan worden geaddresseerd.
 • Kosten na upgrade – De kosten die moeten worden gemaakt als de gratis functies niet meer afdoende zijn.
  • Na 1 maand – De kosten die na 1 maand zijn gemaakt.
  • Na 1 jaar – De kosten die na 1 jaar zijn gemaakt.
  • Na 3 jaar – De kosten die na 3 jaar zijn gemaakt.

Comanage.nl

Comanage.nl is een pakket van een Belgische leverancier die zich ook richt op de Nederlandse markt. Je merkt het als je bijvoorbeeld je eerste klant gaat invoeren. Het land staat dan standaard op België. De applicatie werkt vlot en is erg overzichtelijk.

Comanage.nl screenshot

Beperkingenmax. 5 facturen / 5 offertes per maand
OffertesJa
HerinneringenJa
HerhaalfacturenNee
Aanpasbaarheid FactuurlayoutGedeeltelijk (6 templates beschikbaar)
Facturen e-mailenJa
ArtikelbeheerNee
KlantbeheerJa
Kosten na upgrade€ 9,90 / € 118,80 / € 356,40

digitalefactuur.nl

Digital Factuur B.V. is een bedrijf uit Leiden, die het iets anders aanpakt dan de andere aanbieders. Als je uit het gratis pakket loopt kun je per offerte / factuur bijbetalen. Je betaald dan € 0,40 per document per maand. Daarnaast zijn er allerlei losse modules waar je apart voor betaald, het inlezen van bonnetjes. Het gebruiken van herhaalfacturen etc…

digitalefactuur.nl screenshot

Beperkingenmax. 3 facturen / 3 offertes per maand
OffertesJa
HerinneringenJa
Herhaalfacturen€ 3,39 p/m
Aanpasbaarheid FactuurlayoutVolledig
Facturen e-mailenJa
ArtikelbeheerNee
KlantbeheerJa
Kosten na upgrade€ 10,- / € 120,- / € 360,- (dan max. 30 facturen / offertes per maand)

efactuurdirect.nl

efactuurdirect factuurprogramma lijkt vooral geschikt voor de meer ervaren gebruiker. Het pakket heeft veel functies vooral als je gaat voor het meest uitgebreide pakket van € 19,- per maand. Het soms wel even zoeken om de gewenste functie te vinden.

efactuurdirect.nl screenshot

Beperkingenmax. 3 facturen / 3 offertes per maand
OffertesJa
HerinneringenJa
HerhaalfacturenJa
Aanpasbaarheid FactuurlayoutVolledig
Facturen e-mailenJa
ArtikelbeheerJa
KlantbeheerJa
Kosten na upgrade€ 9,- / € 108,- / € 324,-

Microsoft Excel

Excel screenshot

Factureren met Microsoft Excel Een beetje een vreemde eend in de bijt. Maar als je voor het factureren in Microsoft Excel gaat zul je niet de enige zijn. Je maakt het jezelf niet heel makkelijk. Al kun je natuurlijk snel een factuur of offerte in elkaar zetten die er helemaal uitziet zoals je leuk vindt. Een fout in een spreadsheet is snel gemaakt. Bijvoorbeeld door dubbele factuurnummers uit te geven of onderdelen te vergeten die vereist worden door de belastingdienst. Je zult een eind kunnen komen met macro’s maar je moet dan wel weten waar je mee bezig bent. Voor degene die daar geen kaas van heeft gegeten raden we het dan ook af. Maar, het is en blijft een persoonlijke keuze.

facturatieoffice.nl gratis

Met facturatieoffice.nl kun je gratis maximaal 3 documenten per maand maken. Dat betekent facturen of offertes. Verbruik je meer, dan zijn de kosten € 9,- per maand. Je kunt de layout van je documenten volledig aanpassen. De manier waarop vinden we persoonlijk wat minder vergeleken met die van andere factuurprogramma’s. Het is namelijk wat moeilijker te zien hoe je document er na je wijzigingen daadwerkelijk uit gaat zien. Verder heeft de applicatie veel functies, waar je als ZZP-er ruim voldoende aan zult hebben.

facturatieoffice.nl screenshot

Beperkingenmax. 3 facturen of offertes per maand
OffertesJa
HerinneringenJa
HerhaalfacturenJa
Aanpasbaarheid FactuurlayoutVolledig
Facturen e-mailenJa
ArtikelbeheerJa
KlantbeheerJa
Kosten na upgrade€ 9,- / € 108,- / € 324,-

factuurdesk.nl free

factuurdesk.nl online factuurprogramma Factuurdesk.nl is weliswaar gratis, maar, je mag maar maximaal 2 actieve klanten hebben. Je kunt echter wel, in tegenstelling tot veel van de andere pakketten, onbeperkt facturen en offertes maken. We vonden het vreemd dat we nergens op de website konden vinden waar dit bedrijf gevestigd is. Na wat zoeken blijkt het bedrijf in Katwijk te zijn gevestigd en is een bedrijf dat zich vooral bezig te houdt met aan gezondheidszorg gerelateerde toepassingen. Er is een leuke set met factuurlayouts beschikbaar. Je kunt er verder zelf echter weinig aan ‘sleutelen’.

factuurdesk.nl screenshot

BeperkingenMaximaal 2 klanten
OffertesJa
HerinneringenJa
HerhaalfacturenJa
Aanpasbaarheid FactuurlayoutZeer beperkt
Facturen e-mailenJa
ArtikelbeheerJa
KlantbeheerJa
Kosten na upgrade€ 12,- / € 144,- / € 432,- (dan maximaal 8 klanten)

factuursturen.nl

factuursturen.nl online factuurprogramma Net zoals digitalefacturen.nl rekent factuursturen.nl, na 3 facturen of offertes, een bedrag af per document. Dit pakket heeft een overzichtelijke en goed verzorgde gebruikersinterface. Het enige wat we missen is dat de factuurlayout helemaal naar eigen wens kan worden aangepast. En we vinden de reactietijd van de schermen aan de langzame kant. Al met al toch een mooi product waarbij de abonnementskosten stijgen als het gebruikt toeneemt.

factuursturen.nl screenshot

Beperkingenmax. 3 facturen / 3 offertes per maand
OffertesJa
HerinneringenJa
HerhaalfacturenJa
Aanpasbaarheid FactuurlayoutBeperkt
Facturen e-mailenJa
ArtikelbeheerJa
KlantbeheerJa
Kosten na upgrade€ 6,50- / € 78,- / € 234,- (bij 13 documenten per maand)

reeleezee.nl free

reeleezee.nl free online factuurprogramma Reeleezee free is een pakket dat gericht is op het MKB maar ook geschikt voor ZZP-ers. De meer geavanceerde modules worden dan uitgeschakeld, zodat er voor de minder ervaren boekhouder ook goed mee te werken valt. Reeleezee free is net als veel ander pakketten gratis tot maximaal 3 facturen of offertes daarna kun je voor een betaald pakket kiezen van € 9,95 per maand. Hiermee kun je tot 20 facturen of offertes aanmaken. Wil je echt onbeperkt dan betaal je € 14,95 per maand. Om herhaalfacturen te kunnen versturen betaal je apart nog eens € 14,95 per maand. De factuurlayout is weliswaar niet aanpasbaar, er zijn wel een vele templates beschikbaar. Dit pakket biedt de meeste templates in vergelijking tot alle andere factuurprogramma’s in de lijst.

reeleezee.nl screenshot

Beperkingenmax. 3 facturen / 3 offertes per maand
OffertesJa
HerinneringenJa
Herhaalfacturen+ € 14,95 p/m
Aanpasbaarheid FactuurlayoutNee, Wel een ruime set met templates.
Facturen e-mailenJa
ArtikelbeheerJa
KlantbeheerJa
Kosten na upgrade€ 9,95,- / € 119,40,- / € 358,20 (maximaal 20 facturen)

rompslomp.nl

rompslomp.nl online factuurprogramma Met de gratis versie van het factuurprogramma rompslomp kun je onbeperkt facturen en offertes maken. Wel is de functionaliteit zeer beperkt. Wil je klanten en artikelen ook kunnen beheren, dan zul je moeten overstappen naar de betaalde versie. Je wordt daar dan ook regelmatig aan herinnerd tijdens het gebruik van het programma. De kosten voor de betaalde versie vallen lager uit dan de bij de meeste concurrenten. Je betaal dan € 5,- per maand.

rompslomp.nl screenshot

BeperkingenZie hieronder
OffertesJa
HerinneringenNee
HerhaalfacturenNee
Aanpasbaarheid FactuurlayoutZeer beperkt
Facturen e-mailenNee
ArtikelbeheerNee
KlantbeheerNee
Kosten na upgrade€ 5,- / € 60,- / € 180,-

ZZPfact

Er zijn veel desktop factuurprogramma’s beschikbaar in Nederland, maar er is er eigenlijk geen 1 gratis beschikbaar. Een uitzondering is ZZPfact. Het programma is speciaal toegespitst op ZZP-ers en starters en bijzonder eenvoudig in gebruik.

ZZPfact

BeperkingenOnbeperkt facturen maken. Offertes, herinneringen en herhaalfacturen maken en mail alleen in Pro versie
OffertesJa
HerinneringenJa
HerhaalfacturenJa
Aanpasbaarheid FactuurlayoutVolledig
Facturen e-mailenJa
ArtikelbeheerJa
KlantbeheerJa
Kosten na upgrade€ 19,95,- / € 19,95,- / € 39,95,- (als je 3 jaar lang updates wilt ontvangen, wat niet verplicht is)

Conclusie

Voor de meeste pakketten geldt dat de gratis variant eigenlijk een verkapte probeerversie is. Gaat je bedrijf een beetje lopen dan zul al snel boven de gebruikslimiet komen van de meeste factuurprogramma-aanbieders. En laten we eerlijk zijn, als je moet gaan betalen wordt het toch al gauw best kostbaar. Je betaalt er al snel meer voor dan een, laten we zeggen, Microsoft Office 365 abonnement. Dat is natuurlijk appels met peren vergelijken, maar wel goed om een indruk te geven of je waar voor je geld krijgt. Het is natuurlijk helemaal aan jou en hangt af van je situatie. Wil je overal toegang hebben dan is een cloud-oplossing onontbeerlijk en heb je daar waarschijnlijk best wel wat voor over.

Je kunt natuurlijk ook gaan voor een desktop-applicatie. Je kunt Excel gebruiken maar dat is natuurlijk geen toegespitste oplossing. Het gratis Microsoft Windows factuurprogramma ZZPfact is dat wel. Echt veel functies krijg je met de betaalde versie die maar (eenmalig) € 47,95 kost. Je kunt dan naast onbeperkt facturen ook offertes, herinneringen en herhaalfacturen maken.

De eerlijkheid gebied te zeggen dat we 1 andere gratis desktopprogramma tegenkwamen met de naam SimpleFact. Echter, dit programma, gebaseerd op FileMaker, was voor ons moeilijk te doorgronden en had een sterk verouderde gebruikersinterface. Een pakket dat wellicht meer geschikt is voor de ervaren boekhouder.