Contact? support@zzpfact-software.nl

Uitleg: Wat is een BTW-nummer

Een BTW-nummer is een uniek nummer dat je krijgt uitgereikt van de Belastingdienst als je start met een onderneming. Dit gebeurd vaak direct na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Deze geeft jouw inschrijving door aan de Belastingdienst. Waarna de Belastingdienst bepaalt aan de hand van de ondernemingsgegevens of je een BTW-nummer krijgt.

Wat is een BTW-nummer

Voldoe je aan de criteria dan krijg je een BTW-identificatienummer en ben je ondernemer voor de omzetbelasting geworden. De Belasting controleert met regelmaat of deze beoordeling nog steeds klopt en kan op basis daarvan de beoordeling ook aanpassen. Als BTW-plichtige ben je verplicht BTW te innen bij jouw klanten en BTW af te dragen aan de Belastingdienst.

Jouw Burgerservicenummer als BTW-nummer

Het BTW-nummer is voor ondernemers met een eenmanszaak het burgerservicenummer. Dat is niet ideaal omdat het voor criminelen makkelijker wordt om jouw burgerservicenummer te gebruiken voor identiteitsfraude. Er is niets aan te doen. Sommige ondernemers zetten daarom geen BTW-nummer op de factuur. Maar dat is sterk af te raden. De Belastingdienst vereist namelijk dat je je BTW-nummer op je facturen vermeld als je BTW-plichtig bent. Daarnaast moeten je klanten kunnen bepalen of je het recht hebt BTW te innen. En dat kan alleen als het nummer op jouw facturen vermeld.

BTW-nummer en de criteria

Waar kijkt de belastingdienst naar om te bepalen of je ondernemer bent voor de omzetbelasting? De Belastingdienst houdt samengevat de volgende criteria aan om je aan te merken als ondernemer voor de omzetbelasting:

  • Ben je zelfstandig in het uitoefenen van een beroep of bedrijf. Je werkt zelfstandig en je hebt uit dat werk inkomsten.
  • Je hebt regelmatig inkomsten. Het maakt niet uit of je wel of geen winst maakt. Zeker bij een startend bedrijf kan het best zijn dat in het begin verlies wordt gemaakt.
  • Je hebt regelmatig inkomsten naast je werk in vaste dienst. Bijvoorbeeld: je bent schilder en schildert in de avonduren en weekenden regelmatig voor je eigen klanten naast een vaste baan. Als je Incidenteel nevenwerkzaamheden uitvoert dan kom je niet in aanmerking.
  • Als je iets exploiteert. Je verhuurt bijvoorbeeld een woning of ander pand. Of je verleent rechten. Je bent bijvoorbeeld muzikant en ontvangt royalties of je maakt foto’s en verkoopt die.