Contact? support@zzpfact-software.nl

Uitleg: Een eigen bedrijf starten in de bouw

Hoe start je je eigen bedrijf in de bouw? In deze post wordt stapsgewijs uitgelegd waar je op moeten letten bij de start van je eigen bedrijf in de bouw. De stappen:

  • Stap 1: Je begint met de voorbereiding.
  • Stap 2: Je maakt eventueel een ondernemingsplan.
  • Stap 3: Het opzeggen van je huidige baan
  • Stap 4: Je bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel.
  • Stap 5: Je administratie regelen
  • Stap 6: Jezelf en je bedrijf verzekeren
  • Stap 7: En verder…
  • Stap 8: Je zorgt dat je bedrijf gezond blijft

Eigen bedrijf in de bouw

Stap 1: De voorbereiding voor je eigen bedrijf in de bouw

Als je voor jezelf begint zul je moeten zorgen dat je alle spullen hebt die nodig zijn om je werkzaamheden uit te voeren. Je zult na moeten denken over de situatie waarin je bent als je eenmaal je eigen bedrijf bent gestart. Heb je een bestelbus of andere auto tot je beschikking? Welke gereedschappen denk je nodig te hebben en kun je daarover beschikken? Heb je al leveranciers op het oog die de spullen kunnen leveren die jij nodig hebt? Denk goed na en schrijf voor jezelf op wat je nodig hebt en welke stappen je moet nemen.

Welke bedrijfsvorm?

Voordat je je bedrijf inschrijft moet je bepalen welke bedrijfsvorm het moet worden. De meeste starters in de bouw zijn Zelfstandige Zonder Personeel (ZZP-ers) en kiezen voor de bedrijfsvorm: Eenmanszaak. Start je samen met een collega, dan is een VOF de juiste keuze. Maar let op, voor allebei de vormen geldt dat je prive-aansprakelijk bent.

Aansprakelijkheid bij je eigen bedrijf in de bouw?

Laat je niet afschrikken door hier volgende informatie, maar het is goed om in je achterhoofd te hebben. Ga je failliet doordat je de lasten van je bedrijf niet meer kunt betalen, dan zul je de schulden uit je prive-inkomsten en spaarrekeningen moeten bekostigen. Lukt dat niet, dan gaat je bedrijf en jijzelf persoonlijk failliet. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen, dan is jouw partner ook aansprakelijk.

De beste bedrijfsvorm

Om prive-aansprakelijkheid te voorkomen kun je kiezen voor de bedrijfsvorm B.V. Echter, een B.V. is meestal kostbaarder dan een eenmanszaak of VOF. Met andere woorden, je houdt aan het einde van elke maand minder over. Als ZZP-er is het daarom meest interessant om de VOF of eenmanszaak te voeren. Je kunt dan de aansprakelijkheid beperken door, als je een partner hebt, op huwelijkse voorwaarden verder te leven. Je partner wordt dan geen slachtoffer van een eventueel faillissement.

Nogmaals, laat je hier niet door afschrikken. Als je verstandig omgaat met je bedrijf dan ga je echt niet zomaar failliet. In het laatste stuk van deze uitleg, “Hoe houd ik mijn bedrijf gezond”, ga ik daar verder op in.

Wat wordt de naam van je bedrijf?

Denk goed na over een bedrijfsnaam. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Controleer op de website van de Kamer van Koophandel of jouw bedrijfsnaam al is geregistreerd. Je mag weliswaar een bedrijfsnaam gebruiken die al is geregistreerd, maar dat mag dan geen bedrijf zijn in dezelfde branche. Voorbeeld: Jacob Jansen Schilders kan dus best worden geregistreerd als er ook al een Jacob Jansen Bloemisterijen is geregistreerd in het handelsregister. Namen met toevoegingen als “& zoon”, “hofleverancier” of “B.V.” mogen alleen worden gevoerd als dit ook echt overeenkomt met de werkelijkheid.

Een logo / huisstijl?

Als je straks je eerste factuur gaat versturen of in je bestickerde bus rond gaat rijden zul je moeten zorgen voor een logo en huisstijl van je bedrijf. Je kunt natuurlijk naar een gespecialiseerd bedrijf stappen een ontwerp voor je maakt, een ontwerpbureau. Maar, wellicht ken je een student die hier handig mee is. Dat scheelt in de kosten. Maar reken wel op een paar honderd euro om dit goed te regelen. Je wilt er per slot van rekening jaren ook jaren plezier van hebben. En, het is het visitekaartje van je bedrijf. Zorg dus er geen afbreuk wordt gedaan aan je professionele imago!

Jouw bedrijfswebsite

Heb je een neefje of nichtje die handig is met het opzetten van websites. Laat die dan een website voor je maken. Zorg in ieder geval dat je adres en telefoonnummer te vinden zijn op jouw website. Een bekend misverstand is dat je met een basiswebsite in staat bent klanten binnen te halen. 1 pagina volstaat, zorg dat de informatie duidelijk is zodat je klanten je weten te bereiken. Daarnaast moet je zorgen dat je pagina er professioneel uitziet. Alles wat je er meer aan doet, is verloren tijd. De bezoekers van jouw website zullen meestal je eigen klanten zijn die op zoek zijn naar je adresgegevens of jouw telefoonnummer.

Wil je echt klanten gaan werven met je website dan zul je er behoorlijk wat tijd in moeten investeren en is het aan te raden experts op dit gebied te raadplegen. Een minder tijdrovend alternatief is je diensten promoten via sites als werkspot.nl of marktplaats.nl

Stap 2: Een ondernemingsplan?

Een ondernemingsplan is een document waarin je beschrijft wat je met je bedrijf van plan bent. Wat zijn je doelen en hoe ga je die realiseren? Welke diensten ga je aanbieden, hoe regel je dat qua financiën, hoe kom je aan klanten, ga je reclame maken e.d.? Het opstellen van zo’n plan kan zinvol zijn als je nog niet precies weet wat je gaat doen. Weet je dat wel, dan is een plan wellicht overbodig. Als het kan, maak een ondernemingsplan. Maar, er zijn genoeg bedrijven die succesvol starten zonder ondernemingsplan.

Stap 3: Je baan opzeggen

Als je op dit moment een vaste baan hebt en je besluit een eigen bedrijf te beginnen in de bouw zul je je baan op moeten zeggen. Je moet in dat geval rekening houden met de opzegtermijn die je met je baas hebt afgesproken. Bij het in dienst treden bij je baas/werkgever heb je als het goed is een arbeidscontract gehad. Zoek dat als eerste op. Hierin vindt je informatie over je opzegtermijn. Meestal is dat 1 maand, maar let op, een opzegtermijn is vaak gebaseerd op een kalendermaand. Dat betekent als je bijvoorbeeld op 31 januari opzegt, je op 1 maart voor jezelf kunt beginnen. Maar ook, dat als je op 1 februari opzegt, je pas 1 april kunt beginnen.

Wordt je de concurrent van je baas?

Verder vindt je in je arbeidscontract een eventueel concurrentiebeding. Hierin staat aangegeven of je in dezelfde branche als die van je werkgever aan de slag mag. Zo niet, dan is daar vaak een termijn aan verbonden en een locatie. Een voorbeeld: Een werkgever die verbied om tot 6 maanden na het opzeggen van je contract binnen een straal van 15 km om de locatie van je werkgever dezelfde soort werkzaamheden te verrichten. Dat betekent dus dat je de eerste 6 maanden werkt zult moeten zoeken buiten de regio van je werkgever.

Praat erover

Heb je een redelijke werkgever en je bent er zeker van dat je voor jezelf gaat beginnen? Overleg dan met je werkgever over je plannen. Vaak is een werkgever niet te beroerd om je te helpen of van de in de arbeidscontract opgestelde regels af te wijken. Hij heeft misschien ooit in hetzelfde schuitje gezeten.

Wat je zeker niet moet doen!

Klanten overnemen van je werkgever is uit den boze. Probeer dat indien mogelijk te vermijden. Een klant die vrijwillig voor jou kiest zou dat geen punt moeten zijn, maar, kan je alsnog veel problemen bezorgen. Je zult namelijk moeten bewijzen dat je de klant niet van jouw baas hebt ‘gepikt’.

Stap 4: Jouw eigen bedrijf inschrijven

De Kamer van Koophandel

Als je zover bent, kun je je bedrijf in gaan schrijven bij de Kamer van Koophandel bij jou in de buurt. Je inschrijving moet worden gedaan 1 week voor en uiterlijk 1 week na de start van je bedrijf. Op de KvK website moet je je gegevens doorgeven en een afspraak maken om je inschrijving te voltooien. De kosten voor het inschrijven zijn € 50,-. Daarbij is het verstandig direct een uittreksel van jouw inschrijving bij de KvK op te vragen. De kosten daarvan zijn € 15,-. Je hebt deze nodig als je bijvoorbeeld een nieuwe bankrekening opent of een verzekering afsluit.

De Belastingdienst

Nu de Belastingdienst nog. Als je alle benodigde gegevens doorgeeft aan de KvK dan zorgen zijn dat je wordt aangemeld bij de Belastingdienst. Normaal gesproken ontvang je dan automatisch binnen een week het BTW-nummer voor jouw bedrijf. Dit nummer is belangrijk, dit moet namelijk vermeld worden op jouw facturen. Lees meer over BTW en wat dit voor jou betekent. Er zijn 2 BTW-tarieven die kunnen worden gehanteerd in de bouw. 9% en 21%. Producten die je verkoopt vallen vaak onder het 21%-tarief. Maar arbeid aan woningen heeft in veel gevallen het 9%-tarief (voorheen 6%). Op de site van de Belastingdienst vindt je terug welk BTW-tarief je voor welke producten en diensten moet rekenen.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

De Belastingdienst zal bij de inschrijving van je bedrijf ook bepalen of je als ondernemer voor de inkomstenbelasting moet worden aangemerkt. De Belastingdienst kijkt dan onder andere naar:

  • Maak je winst?
  • Hoe zelfstandig is je bedrijf?
  • Hoeveel tijd besteedt je aan je bedrijf?
  • Loop je ‘ondernemersrisico’?
  • Hoeveel opdrachtgevers heb je?

Wordt je aangemerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting dan zul je inkomstenbelasting over je inkomsten moeten betalen. Bij een dienstverband bij een baas betaalde jouw baas de inkomstenbelasting voor jou (het verschil tussen je bruto en netto salaris), nu doe je dat bij je belastingaangifte aan het einde van het jaar. Ook als je niet als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt aangemerkt moet je gewoon belasting betalen, je valt dan wel onder een andere regeling zoals “Inkomsten uit overige werkzaamheden”.

Stap 5: De administratie van je eigen bedrijf

De administratie hoeft geen papierwinkel te worden als je maar zorgt dat je je zaakjes goed op orde houdt. Je kunt, zeker in het begin, al je inkomsten en uitgaven bijhouden in een spreadsheet (bijvoorbeeld Excel). Zorg dat je van alle kosten die je maakt de bijbehorende facturen zorgvuldig bewaart. Digitaal bewaren mag ook, dus, een foto maken van een aankoopfactuur is prima. De facturen die je verstuurt, bewaar je ook zorgvuldig en je houdt bij wanneer je zaken betaalt en betalingen hebt ontvangen. Werk je administratie minstens 1 keer per maand bij.

Houdt zakelijk en privé gescheiden

Schaf je zaken aan die eigenlijk voor privé zijn bedoeld of gedeeltelijk privé worden gebruikt moet je duidelijk aanmerken in je administratie. Daarvan mag je bijvoorbeeld, maar gedeeltelijk of geen BTW aftrekken en die mag je ook niet opvoeren als kosten voor je bedrijf.

Bankrekening

Zorg dat je een aparte betaalrekening met bankpas opent voor je bedrijfsactiviteiten. Dit kost je maandelijks een paar euro, maar helpt je je financiele inzicht te vergroten.

Facturen maken

Facturen voor jouw klanten kun je zelf maken met bijvoorbeeld Word of Excel, maar je kunt daar ook een pakket voor downloaden. Voor de kosten hoef je het niet te laten. Je kunt GRATIS aan de slag met een goed factuurprogramma. Zorg dat je facturen voldoen aan de eisen van de Belastingdienst.

BTW

BTW betaal je aan andere bedrijven als je spullen inkoopt. BTW ontvang je als je jouw diensten of producten verkoopt aan jouw klanten. De BTW die je betaald mag je aftrekken van de BTW die je ontvangt. Wat je over houdt moet je afdragen aan de Belastingdienst. Hiervoor doe je jaarlijks, per kwartaal of per maand BTW-aangifte. De Belastingdienst zal je informeren wanneer zij verwachten dat jij BTW-aangifte doet (officieel heet dat: Aangifte omzetbelasting).

Inkomstenbelasting

Aangifte inkomstenbelasting doe je aan het einde van het jaar. Je berekent dan aan de hand van jouw boekhouding (spreadsheet) wat de inkomsten en uitgaven zijn geweest. Heb je winst gemaakt? Dan betaal je daarover inkomstenbelasting. Net zoals een particulier doe je je aangifte in het begin van het daaropvolgende jaar in het aangifteprogramma voor ondernemers. Je kunt hiervoor, zeker in het begin, hulp vragen van een boekhouder. Maar vergis je niet, je kunt best veel zelf.

Belastingvoordelen

Als kleine ondernemer krijg je best wat belastingvoordelen. Met andere woorden, je houdt netto meer over dan als dat je werkt voor een baas. Dit is de beloning voor het eigen ondernemerschap en natuurlijk de risico’s die je op je neemt. De belastingvoordelen worden automatisch meegerekend bij je aangifte inkomstenbelasting. Als je het aangifteprogramma hebt ingevuld weet je precies waar je aan toe bent. Je kunt dit ook vooraf bepalen door te kijken op de site van de Belastingdienst.

Wat houd ik over?

In het kort houd je aan het einde van de streep over het volgende over. Opbrengsten exclusief BTW – Kosten exclusief BTW – Inkomstenbelasting.

Opbrengsten zijn je inkomsten exclusief BTW. Dit zijn de bedragen die je aan je klanten factureert exclusief BTW. De kosten exclusief BTW zijn alle spullen die je koopt en diensten die je afneemt die nodig zijn voor je bedrijfsvoering. Denk hierbij aan kosten van de KvK, het kopen van overall, zaagmachine e.d. Maar ook materialen om je klussen uit te voeren zoals verf, behang en dergelijke. De opbrengsten minus kosten is je winst als het totaal positief uitvalt en anders je verlies. Over winst wordt inkomstenbelasting geheven en daarin zijn ook aftrekposten verwerkt zoals zelfstandigen aftrek, startersaftrek en dergelijke. Hiermee valt de inkomstenbelasting lager uit.

Een voorbeeld

Voorbeeld: Je hebt in 1 jaar € 20.000,- aan opbrengsten. Je hebt € 5000,- kosten gemaakt. Dan heb je 15.000,- winst gemaakt. De inkomstenbelasting na het verrekenen van alle aftrekposten is dan € 530,-. Je houdt dan netto € 14.470 over. (2017)

Stap 6 Verzekeringen voor je eigen bedrijf in de bouw

Arbeidsongeschiktheid

In de bouw loop je gemiddeld meer risico op arbeidsongeschiktheid dan achter een bureau op kantoor. Het is te overwegen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten zodat je zeker weet dat je brood op de plank hebt als je voor een bepaalde periode niet kunt werken. Kostbaar zijn deze verzekeringen overigens wel. Je moet al gauw denken aan een paar honderd euro per maand. Bovendien stijgen de kosten van zo’n verzekering vaak ook met het verstrijken van de jaren. Laat je vooraf goed informeren en sluit je verzekering af bij een verzekeraar waarvan je weet dat hij ook daadwerkelijk uitkeert als er wat gebeurt. Er zijn nog wel eens verzekeraars die na een paar maanden uitkeren, de uitkering stopzetten. Je moet dan naar de rechter om je gelijk te krijgen. Als je arbeidsongeschikt bent geraakt is dat het laatste waar je op zit te wachten.

Bedrijfs- en Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade aan spullen die ontstaat door het uitoefenen van je beroep. Je morst bijvoorbeeld, als schilder, verf op de vloerbedekking van de klant.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade die bij de klant ontstaat door verkeert advies. Een architect adviseert een klant bijvoorbeeld een te lichte draagmuur waardoor er schade aan de constructie ontstaat.

Pensioen

Je zult naast de ‘gewone’ verzekeringen na moeten denken over hoe je je oude dag veilig stelt. Je kunt bijvoorbeeld elke maand zelf een bedrag opzij zetten op een spaarrekening. Dat is fiscaal niet voordelig omdat je dat uit je netto inkomsten moet bekostigen. Je kunt ook fiscaal voordelig sparen, zoals banksparen. Je kunt ook gebruik maken van de regeling voor Fiscale Oudedags Reserve (FOR). De Belastingdienst heft dan geen inkomstenbelasting over het spaarbedrag maar doet dat pas als je het als pensioen uit laat keren. Dat is vaak voordeliger omdat je als je met pensioen bent in een lager belastingtarief betaald. Laat je over dit onderwerp voorlichten door een onafhankelijk financieel adviseur.

Stap 7: En verder

Er zijn diverse verenigingen waar je je aan kunt sluiten als ondernemer in de bouw. Een belangenvereniging heeft veel kennis van de sector waarin jij werkt. Zij kunnen je advies en hulp bieden bij het ondernemen. Je kunt daar flink wat baat bij hebben. Voor een belangenvereniging betaal je vaak een jaarlijkse contributie.

Stap 8: Hoe houd ik mijn bedrijf gezond?

Je bedrijf gezond houden is van levensbelang! We tippen hier een aantal zaken aan maar dat wil niet zeggen dat dit alles is wat je kunt doen. Gezond verstand en logisch nadenken helpen je hierbij. Wat zijn de belangrijkste punten:

  • Doe je werk goed
  • Financieel inzicht
  • Geen of zo min mogelijk verplichtingen
  • Reserveer

Doe je werk goed

Zorg goed voor je klanten. Wees eerlijk en behartig de belangen van je klant goed. Bij ondernemers die deze stelregel aanhoud komen klanten graag terug. Hanteer dus eerlijke prijzen, ook als de klant even niet meekijkt. En, ja, je mag best wat verdienen, dat begrijpt jouw klant ook wel.

Houdt je klant op de hoogte

Zorg je de klant op de hoogte houdt als hij wacht op een reactie van je. Loopt iets uit, of kun je niet binnen de verwachte tijd leveren, breng jouw klant dan tijdig op de hoogte. Je laat dan merken dat je betrokken bent en het belang van de klant begrijpt. Dit is waar veel ondernemers in de bouw het laten liggen. Dus het is niet zo moeilijk je hiermee te onderscheiden ten opzichte van je concurrenten. Even bellen, kan toch ‘eng’ zijn en dan is het verleidelijk om te denken: “Mijn klant snapt vast wel dat het nog even duurt”. Maar, je kunt beter altijd te laat leveren en dat vooraf melden. Dan af en toe te laat leveren en je klant niet informeren.

Opgeruimd staat netjes

Werk netjes. Zeker als je voor particulieren aan de slag gaat, zorg dan, dat je de rommel die je maakt zelf opruimt. Leg vooraf uit hoe groot de rommel kan worden. Moeten de gordijnen weg of de vensterbank worden afgeplakt, wordt het stoffig zodat het beter is de meubels af te dekken? Meld het vooraf en geef de klant de vrijheid dit zelf te regelen of door jou te laten doen. Ga je lunchen? Ga er dan niet vanuit dat je gewoon bij de klant aan de eettafel kunt gaan zitten. Je kunt het vriendelijke vragen en accepteer een: “Nee, liever niet”.

O ja, muziek is natuurlijk lekker om bij te werken. Maar niet elke klant wordt vrolijk van een radio in de woonkamer . Vraag hem of hij er een probleem mee heeft en bepaal samen wat een acceptabel volume is.

Financieel inzicht

Zorg dat je minstens elke maand precies weet hoe je er met je bedrijf voorstaat. Plan tenminste 1 avond per maand om je boekhouding (spreadsheet) bij te werken. Gaat het niet goed met je bedrijf, dan kun je snel ingrijpen. Gaat het prima? Dan slaap je, terecht, goed.

Geen of zo min mogelijk verplichtingen

Denk hierbij aan verplichtingen als langlopende abonnementen. Kun je een mobiel abonnement afsluiten dat per maand, jaar of per 2 jaar opzegbaar is. Kies dan voor de maand. Al is in zo’n geval een 2 jaar abonnement voordeliger, de voordelen van snel opzeggen wegen sterk op tegen dat financiële voordeeltje van een 2-jaarabonnement. Gaat het even wat minder met je bedrijf, dan heb je direct de mogelijkheid om je kosten terug te brengen. Langlopende lease- en huurovereenkomsten zijn daarom, zeker als je nog geen of weinig reserves hebt, uit den boze. Ze helpen je namelijk een stuk sneller in een faillissement.

Reserveer

Uiteindelijk zul je elk kwartaal of elk jaar de BTW moeten afdragen aan de belasting. Zorg dat je de te betalen BTW op een aparte bankrekening parkeert. Veel banken geven de mogelijkheid om bij je zakelijke betaalrekening een onbepaald aantal spaarrekeningen te openen. Gebruik deze om je BTW te scheiden van de rest van je financiën. Doe dit ook voor de inkomstenbelasting die je moet gaan betalen aan het einde van het jaar. Op die manier hoef je nooit bang te zijn voor de blauwe envelop van de Belastingdienst. Het geld even gebruiken voor iets anders is onverstandig.

Blijf zuinig

Als je onderneming lekker loopt, ga je als snel denken aan het verbeteren van de gereedschappen die je gebruikt. Je auto omruilen voor een nieuwer model is best verleidelijk. Maar, hoe verleidelijk ook, wees zuinig. Zorg dat je een financiële buffer opbouwt voor slechtere tijden. Zeker in de bouw, zal dat je kans op overleven van een crisis sterk vergroten. Als je een gezin moet onderhouden zullen ze je daar dankbaar voor zijn.

Conclusie

Beginnen voor jezelf in de bouw is niet spannend. Als je ervoor wilt gaan, moet je het gewoon doen. Met gezond verstand en een goede arbeidsethos zul je een heel eind kunnen komen. Natuurlijk is het ondernemerschap een groter risico dan werken voor een baas. Aan de andere kant zal het je veel voldoening geven als je met je bedrijf voor jezelf, en je gezin, kunt zorgen.