Contact? support@zzpfact-software.nl

Uitleg: Wat is BTW / Omzetbelasting?

BTW (Belasting Toegevoegde Waarde) of omzetbelasting is een belasting die moet worden betaald over alle goederen die worden verhandeld. Ben je ondernemer voor de omzetbelasting dan ben je zogenaamd BTW-plichtig, je hebt dan een BTW-nummer gekregen van de Belastingdienst. In Nederland zijn er 2 gangbare BTW-tarieven: 21% en 9% (voorheen 6%). In de meeste gevallen moet het 21% tarief worden toegepast. De Belastingdienst heeft daar regels voor opgesteld die je kunt terugvinden op hun website. Je betaalt en ontvangt BTW maar per saldo betaal je niets

In veel gevallen kost BTW je als ondernemer niets. Je betaalt en ontvangt BTW, maar het verschil mag je terugvorderen. Per saldo betaal je dus: niets! De eindafrekening van de BTW wordt betaald door particulieren, stichtingen of verenigingen. Deze mogen namelijk, in tegenstelling tot bedrijven, geen BTW terugvorderen. Waarom werkt dat zo omslachtig zul je je misschien afvragen? Want je betaald geen omzetbelasting maar het ‘gaat wel door je handen’? Ter illustratie 2 voorbeelden.

Voorbeeld 1: BTW aan particulieren en bedrijven

BTW aan particulieren en bedrijven

Hoe wordt btw afgedragen door bedrijven en particulieren Als meneer Jansen besluit zijn huis te gaan schilderen besteld hij bij een schildersbedrijf een blik verf.

  • Voor het blik verf betaald hij € 57,62 waarvan € 10,- BTW aan het schildersbedrijf.
  • Het schildersbedrijf heeft dit blik verf gekocht bij een groothandel. Het schildersbedrijf betaalde daarvoor € 51,85 waarvan € 9,- BTW.
  • De groothandel betaald op zijn beurt slechts € 34,75 voor het blik waarvan € 6,- BTW aan de fabriek.

Het schildersbedrijf hoeft per saldo € 0,- BTW te betalen maar heeft wel € 10,- namens de belastingdienst van meneer Jansen gevorderd. Echter het schildersbedrijf heeft ook weer € 9,- BTW aan de groothandel betaald. Deze mag het schildersbedrijf aftrekken van de vordering. € 10,- ontvangen BTW minus €9,- betaalde BTW = € 1,-. Deze euro moet worden betaald aan de belastingdienst.

Voor de groothandel geldt hetzelfde € 9,- ontvangen minus € 6,- betaald. De groothandel betaald € 3,- aan de belastingdienst.

Ervan uitgaande dat de fabriek de verf kan maken zonder verdere leveranciers nodig te hebben betaalt deze de resterende € 6,- ontvangen BTW aan de belastingdienst.

Uiteindelijk ontvangt de belastingdienst de door meneer Jansen betaalde € 10,- BTW via het Schildersbedrijf € 1,-, de Groothandel € 3,- en de Fabriek € 6,-.

Voorbeeld 2: Aanschaf voor eigen gebruik

Aanschaf voor eigen gebruik voorbeeld

Uitleg btw als je een auto aanschaft voor eigen gebruik Stel, je koopt als bedrijf goederen voor eigen gebruik zonder deze door te verkopen? Ook dan mag je de BTW terugvragen. De belastingdienst ontvangt dan niets over het gekochte goed maar zolang dit voor zakelijk gebruik is, is dat toegestaan.

Als het schildersbedrijf dus op een dag een bestelauto aanschaft en daar € 6000,- BTW over betaald aan een autodealer, dan kan het schildersbedrijf deze omzetbelasting volledig terugvragen. De dealer, op zijn beurt, laat de auto bij een tankstation aftanken voor € 116,23 waarvan € 21,- BTW. De autodealer betaalt de Belastingdienst dan € 5979,- BTW terug. De pomphouder betaalt de ontvangen € 21,- terug aan de Belastingdienst.

Zeker in dit laatste voorbeeld lijkt het onlogisch en vooral administratieve rompslomp. Echter, het is een zuivere manier om niet alleen enkele, maar heel veel transacties inzichtelijk te houden voor de BTW.

BTW aftrekbaarheid: Er zijn uitzonderingen

BTW mag niet altijd worden afgetrokken. Bijvoorbeeld in situaties waarin u gedeeltelijke of geheel prive gebruik maakt van aangeschafte goederen. Verder mag er ook geen omzetbelasting worden afgetrokken bij de zakelijk aanschaf van eten en drinken in de horeca en personeelsvoorzieningen, giften en relatiegeschenken (van meer dan € 227 per persoon per jaar). Op de site van de Belastingdienst is daar meer informatie over te vinden.