Contact? support@zzpfact-software.nl

Voorbeeld Factuur: Verkoop Auto

Werk je al of ga je aan de slag in de autoverkoop? Dan zul je facturen op moeten stellen bij de verkoop van tweedehands auto’s. Dat is niet heel ingewikkeld, maar je moet wel met een aantal zaken rekening houden om problemen te voorkomen.

Voorbeeld factuur verkoop auto

Hoe ziet jouw factuur er uit? We hebben een voorbeeld factuur opgemaakt met daarop een voorbeeld van een verkoop van een auto. Je kunt deze hier gratis downloaden als Excel-bestand. Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van ons gratis factuurprogramma voor ZZP-ers, ZZPfact.

Een stappenplan voor het maken van een factuur met ons factuurprogramma vind je hieronder. Ook meer informatie over het maken van een BPM-restwaarde berekening.

Direct zelf BTW verlegd facturen maken

Zelf een factuur maken als autobedrijf

Het stappenplan

We hebben deze voorbeeld factuur voor de verkoop van een auto gemaakt met ZZPfact. Wat moet je daarvoor doen?

  1. De bedrijfsgegevens van jouw Autobedrijf toevoegen. In ons geval een fictief bedrijf met de naam “Autobedrijf Kroesen”.
  2. Een klant aanmaken. Wij hebben een klant aangemaakt met de naam “Jan van Drunen” samen met haar adresgegevens.
  3. Een layout voor je factuur kiezen. Wij hebben onze standaardfactuurtemplate gekozen uit de lijst met templates.
  4. Een auto toevoegen. Wij hebben een Volkswagen Passat Stationwagon toegevoegd samen met een BPM-restwaardeberekening (deze kan ook worden gemaakt met ZZPfact).
  5. Afdrukken of per mail versturen en klaar.

Bij het afdrukken hebben we gekozen er een Word-document en Excel-document van te maken.

BTW-tarief Verkoop Auto

Bij het doorverkopen van auto’s gelden verschillende regels. Het te hanteren BTW-tarief hangt af van de situatie. Globaal zijn er twee situaties:

  1. De auto is gekocht van een particulier, BTW kan dan niet worden verrekend.
  2. De auto is gekocht van een bedrijf, BTW kan dan wel worden verrekend.

Is de auto gekocht van een particulier dan gaat het om een zogenaamde Marge-auto. Er wordt in dat geval alleen BTW-berekend over de marge op de auto. Deze BTW wordt niet vermeld op de factuur. Dit wordt ook wel een Marge Factuur genoemd.

BTW Factuur en BPM restwaarde

Is de auto gekocht van een bedrijf (met een BTW-factuur), dan kan de auto worden doorverkocht met een BTW-factuur. Er moet wel rekening worden gehouden met de BPM-restwaarde. Over de BPM die is betaald voor een nieuwe auto wordt geen BTW geheven. Dit BPM-deel neemt, net als de waarde van de auto, na verloop van tijd af. Dit is de BPM-restwaarde. De Belastingdienst heeft een tabel waarmee deze restwaarde kan worden vastgesteld. Ook over de BPM-restwaarde wordt geen BTW geheven.

BPM-restwaarde rapport maken

Als je tweedehands auto’s verkoopt met een BTW-factuur dan is het belangrijk een BPM-restwaarde berekening op te stellen en deze in de factuur mee te nemen.

BPM restwaarde rapport

We hebben een voorbeeld gemaakt van een BPM-restwaarde rapport die je hiernaast GRATIS kunt downloaden. Ook kun je gratis gebruik maken van deze GRATIS functie in het ZZPfact factuurprogramma. Ook hiervoor vindt je een link.